To było nasze ostatnie spotkanie w tym roku, realizując projekt pastoralny jubileuszowej X edycji: Kazania na Górze z cyklu katechez: "Biblijne Kobiety - inspirują dziś...",  mięliśmy tę wspaniałą możliwość podążania drogą wiary poprzez przykłady biblijnych kobiet, przykłady uniwersalne dla współczesnego człowieka, kobiet i mężczyzn. #SPOTKANIA2022 które odbywały się w każdą ostatnią niedzielę miesiąca od kwietnia do października 2022.
PAŹDZIERNIKOWY TEMAT: "MARYJA - Biblijne Kobiety", wygłosił ks. dr Piotr SKIBA - ojciec duchowny i wykładowca WSD Koszalin. Katecheza biblijna, umocniła w nas prawdę, że pochylenie się nad Słowem Bożym, zanurzanie w nim sprawia że w ciszy - ciszy tego sanktuarium, przed Maryją - doświadczamy Boża łaska spoczywa na nas; doświadczamy Bożego błogosławieństwa.

Pięknie, jeżeli ten kolejny już cykl Kazań na Górze, zainspirował nas jeszcze bardziej. Nie tylko może zainspirował nas do przypatrywania się tym kobietom biblijnym, ale też sięgania po Pismo Św., wertowaniu i czytaniu, odkrywaniu siebie i Boga Żywego. To ostatnia konferencja i ostatnia kobieta, a właściwie pierwsza, to oczywiście Maryja. Pomyślałem sobie, co mówić w pół godziny o Maryi: do czego zachęcić Was słuchaczy tej konferencji, przecież nie trzeba zaznajamiać Was z Maryją - tym kim Ona jest, a większość z Was ma z pewnością z Maryją osobistą relację, więź z Maryją oraz miejscem - Sanktuarium, w którym znajdujemy się (...)

Do czego więc inspiruje mnie, nas Maryja? Chciałbym przypatrzeć się tematowi tych konferencji w świetle Pisma Św., co ono samo mówi o Maryi... W tym pozdrowieniu, które płynie z ust Św. Elżbiety i słowach, które odmówiliśmy 153 razy w trakcie Różańca: "Błogosławiona jesteś między niewiastami" (Łk 1,42), to nie były pierwsze słowa w Biblii, które odnoszą się w taki sposób do kobiety. Te słowa już dwukrotnie wystąpiły w Starym Testamencie, w odniesieniu do innych kobiet. O jednej z tych kobiet również była konferencja - katecheza, Kazania na Górze a inna jest mniej znana, to Jael, kobieta bardzo mężna występująca w Księdze Sędziów... Inny moment, w którym to błogosławieństwo płynie jest poświęcone kobiecie, to jest Księga Judyty...

Maryja, jako trzecia jest tą, która słyszy takie słowa, że jest: błogosławiona między niewiastami. Cóż ma wspólnego z tymi kobietami, które w taki trochę nietypowy sposób do historii przeszły(...)
Czy nie byłoby pięknie, gdyby po tym spotkaniu Maryja jeszcze bardziej  nas zainspirowała - żebyśmy idąc przez życie, jako ludzie Jej poświęceni i ludzie Jej oddani myśleli w naszym życiu; w naszej codzienności; w naszych wyborach: Co by na naszym miejscu zrobiła Maryja - gdy przychodzi jakaś trudna sprawa...; jakaś wola Boża...; coś co na nas spada...; jakaś decyzja...; coś co rozeznajemy... Pomyśleć: Maryjo, co byś Ty zrobiła na moim miejscu? Jakbyś Ty to przyjęła? Jakbyś się zachowała?

ZAPRASZAMY  do wysłuchania:) Słowo inspirujące życie - każdego, nie tylko kobiety:)

W spotkaniu przy sanktuarium uczestniczyło 58 osób; w gościnnym domu Sióstr 36 osób; natomiast on-line 934. KATECHEZY są nadal dostępne  w mediach społecznościowych: YouTube na kanale sanktuarium oraz Facebooku Fundacja Przymierze i YouTube telewizji internetowej Dobre Media Nowej Ewangelizacji.
DZIĘKUJEMY wszystkim prowadzącym kapłanom z diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej;  DZIĘKUJEMY za patronat medialny: Radio Plus Koszalin oraz Gość Niedzielny; DZIĘKUJEMY prowadzącym transmisje i wspierającym nas medialnie: Dobre Media, Radio Maryja, TVP3 Szczecin. DZIĘKUJEMY Cukierni PIELESIAK za wspaniałe ciasto!!! DZIĘKUJEMY tym wszystkim, którzy skorzystali i zaszczycili nas swoją obecnością! ORGANIZATOREM spotkań jest Fundacja Przymierze. ZAPRASZAMY już od kwietnia 2023 roku na kolejną XI edycję Kazań na Górze.

NOWA XI EDYCJA w 2023 roku - #SPOTKANIA2023 w każdą OSTATNIĄ NIEDZIELĘ miesiąca: Kwiecień 2023 - Październik 2023. ORGANIZATOREM spotkań będzie FUNDACJA PRZYMIERZE. Zapraszamy!

#Spotkania2022BiblijneKobiety #KazanianaGórze2022 #GóraChełmska2022 #edycjaJubileuszowa2022 #FundacjaPrzymierze2022 #sanktuariumkoszalin2022

Zdjęcia: Archiwum Fundacji Przymierze / s. Paulina Małgorzata Kopacz