Góra Chełmska zawsze ma swój niepowtarzalny klimat, a w sierpniowe popołudnie na katechezę, prowadzoną przez ks. dr Jarosława Kwietnia wykładowcę WSD Koszalin, dotarło sporo osób, które miały okazje posłuchać wspaniałego przesłania o człowieczeństwie w codziennym życiu chrześcijanina... Ks. Jarosław jest zaangażowany w katechezy od samego początku, jesteśmy ogromnie wdzięczni za dotychczasowe 7 lat współpracy: dzielenia się bogactwem wiedzy i doświadczenia oraz poświęconym czasem.

UPRZEJMOŚĆ I DOBROĆ - przyglądamy się w tym roku temu, co Duch Św. czyni w nas, w naszym życiu. Bóg niekiedy nas zaskakuje, aż czujemy się onieśmieleni gestem innych, ich dobrocią i uprzejmością. Dobroć, uprzejmość...Czy to dobry temat na konferencję? Nie są to przecież cechy tylko chrześcijańskie - uprzejmy może być sąsiad czy pani w sklepie, którzy nie są chrześcijanami...bo my chrześcijanie, to przebaczamy wrogom, jesteśmy miłosierni. Czy tak jest naprawdę? Mówimy, jako chrześcijanie, czasami piękne słowa, w bardzo piękne i głębokie prawdy wierzymy, deklarujemy wiele i działamy na wysokim "C", a niekiedy w tych zwyczajnych, ludzkich sprawach zawodzimy... Dzisiaj, w tym świecie, w Koszalinie... jeżeli od nas chrześcijan, ludzi praktykujących zapachnie pięknem człowieczeństwa, życzliwością, dobrocią - to inni zaczną się pytać: Skąd on to ma? Jak ona to robi, że jest taka dobra? Na katechezę przybyło 40 osób, a na dalszą część spotkania - przy kawie i domowych wypiekach - gościliśmy 18 osób. Dziękujemy wszystkim, którzy skorzystali z katechezy, również osobom będącym w Koszalinie okazyjnie podczas urlopów czy rodzinnych odwiedzin.

Termin we WRZEŚNIU: 29.09.2019r.

Temat katechezy: WIERNOŚĆ - Owoce Ducha Św. Poprowadzi: ks. dr Remigiusz SZAUER - duszpasterz akademicki, duszpasterz nauczycieli i wychowawców, wykładowca WSD Koszalin.