Organizatorem koncertu charytatywnego "dla Góry" jest Fundacja Przymierze, dlatego każdorazowo takie wydarzenia poprzedzane są przez organizatorów konferencją prasową, aby przekaz oraz informacja dotarły do mieszkańców Koszalina i regionu Centrum Pomorza oraz Powiatu Koszalińskiego i Województwa Zachodniopomorskiego - Pomorze Zachodnie.

Dnia 16 grudnia 2019 roku w Koszalińskiej Filharmonii konferencję prasową poprowadzili: Ks. Bp Krzysztof Włodarczyk, biskup pomocniczy koszalińsko-kołobrzeski, który nie tylko podziękował wszystkim wspierającym dzieło budowy centrum pielgrzymkowo-turystycznego na Górze Chełmskiej, ale również wskazał na ważność Sanktuarium na Górze Chełmskiej, które domaga się miejsca zatrzymania na dłużej lub możliwości przebywania w ciągu dnia. Takie Centrum potrzebne jest w tej części diecezji; s. Paulina Małgorzata Kopacz, prezes zarządu Fundacji Przymierze, wskazała iż powstający dom ma tętnić życiem duchowym i turystycznym, powstaje miejsce dla młodzieży, dzieci, małżeństw, rodzin, pielgrzymów i turystów, planowane jest także prowadzenie warsztatów terapii zajęciowej. W tym roku został zakończony 2-letni program związany z dotacją z MKiDN oraz Urzędu Marszałkowskiego w Szczecinie, jednocześnie program ten zakładał wkład własny Szensztackiego instytutu Sióstr Maryi. Powstające Centrum Pielgrzymkowo-Turystyczne powstaje przy udziale całej Polskiej Prowincji Sióstr, wspieranych przez ofiarodawców oraz  Fundację Przymierze. Ze zbiórek uzyskanych na poprzednich koncertach Fundacja zakupiła i przekazała na rzecz Centrum płyty granitowe stanowiące zewnętrzną część elewacji, została na nich wykuta ręcznie historia Góry Chełmskiej, od średniowiecza aż po czasy współczesne w j. polskim, j. angielskim i j. niemieckim; inż. Marek Jankowski, architekt Pracownia ArchTim - przybliżając stan obecny inwestycji na Górze Chełmskiej, podkreślił iż realizacja planu budowy jest zgodna z wszelkimi założeniami i harmonogramem tego etapu, a prace budowlane związane były z zagospodarowaniem zewnętrznej infrastruktury przestrzennej i muzealnej. Już od wiosny będzie można zbliżyć się do obiektu Centrum oraz wieży widokowej, co ze względu na prace budowlane nie było możliwe w tym roku. Od frontonu Centrum mamy wyłożony teren płytami, kostką, gotowe są podjazdy dla niepełnosprawnych z barierkami, schody  i poręcze; izolacje tarasów, ocieplenie wraz z elewacjami budynku.

Koncert charytatywny, ŚPIEWAJĄCE FORTEPIANY - koncertowo i z humorem na którym wystąpią: Czesław Majewski & Janusz Tylman, duet fortepianowy ze znanego programu telewizyjnego "Śpiewające Fortepiany" wraz z zespołem i solistami. Z pewnością możemy się spodziewać w repertuarze dobrej muzyki, począwszy od klasyki poprzez utwory świąteczne aż do muzyki rozrywkowej.

PATRONAT HONOROWY nad koncertem objęli: Biskup Diecezjalny Edward Dajczak, Prezydent Miasta Koszalina Piotra Jedlińskiego, Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Tomasz Sobieraj.

PARTNERAMI koncertu zostali: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, Starostwo Powiatu Koszalińskiego; Pracownia Architektury ArchTim; Stowarzyszenie Civitas Christiana w Koszalinie;  Spółka Meden-Inmed Koszalin, Cukiernia Pielesiak.

W tym roku promocja wydarzenia objęła poprzez plakaty, autorstwa grafika Doroty Popowicz-Majewskiej, nowe obszary - telebim na Ratuszu, Koszaliński Grafik Kultury, prywatne Firmy, reklama w komunikacji miejskiej.

PATRONAT MEDIALNY nad koncertem: Radio Plus Koszalin, Gość Niedzielny, Polskie Radio Koszalin, TVP 3 Szczecin, Dobre Media, TVMAX i Miasto, Głos Koszaliński, GK 24.pl, e-koszalin.
Foto z konferencji prasowej: Radosław Koleśnik