Piękne spotkanie z błogosławioną z Pomorza, która jest coraz bardziej rozpoznawalna a ufamy, że też na stałe zadomowi się na Górze Chełmskiej. Bł. Dorota z Mątów pielgrzymowała bowiem w średniowieczu do miejsca maryjnego, jakie znajdowało się już wówczas na Górze Chełmskiej, co poświadczają też źródła historyczne. Wspomnienie bł. Doroty z Mątów przypada dokładnie 25 czerwca. Jej postać, życie i przesłanie dla naszych czasów pokazał nam  ks. dr Wojciech Parfianowicz - wykładowca i ojciec duchowny WSD Koszalin, redaktor Gościa Niedzielnego, rzecznik Kurii diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej. To kolejne spotkanie w Sanktuarium Przymierza na Górze Chełmskiej, edycja XI projektu pastoralnego Kazania na Górze: "Święci Gwiazdozbiorami Boga".

W tym roku zastanawiamy się nad życiem niektórych świętych, wybranych, którzy są jakimś drogowskazem dla nas, przewodnikami - jak żyć. Dzisiaj staje przed nami bł. Dorota z Mątów. Błogosławiona, święta, która żyła w XIV w. Znowu możemy sobie zadać pytanie, co też może nam powiedzieć taka osoba, która żyła tyle wieków przed nami. Ale okazuje się, że kiedy patrzymy na świętych, to dostrzegamy dużo podobieństw, chociaż zewnętrzne warunki się zmieniają a świat jest inny... ale chodzi zawsze o te same cnoty ludzkie, które w różnych czasach człowiek realizuje. Również grzechy się za bardzo nie zmieniają, Dekalog jest ciągle ten sam.

To, co nas łączy szczególnie z bł. Dorotą,  przywołam kilka faktów z jej życia, abyśmy mogli zobaczyć jak cenne jest jej życie. Jej historię znamy z biografii, którą napisał niejaki Jan z Kwidzyna, był kierownikiem duchowym bł. Doroty i ona też mu przedstawiała swoje pisma, opisy różnych łask, które otrzymywała od Boga, stąd wiemy tyle o jej życiu. Urodziła się w 1347 roku w Mątach Wielkich, niedaleko Malborka na Żuławach, została ochrzczona w miejscowym kościele, który dotąd tam stoi. Jej rodzice byli holenderskimi osadnikami... W wieku 6 lat otrzymuje taką niezwykłą łaskę, łaskę niewidzialnych stygmatów tzn, czuła ból w miejscach ran Jezusa, ale nie było ich widać. Te rany objawiły się dopiero pod koniec je życia (...) Jej małżeństwo było bardzo nieudane, jej mąż Adalbert (Wojciech) - gdański kupiec, dużo pił i bił Dorotę, była tam przemoc domowa. A kiedy Dorota zaczęła codziennie chodzić na Mszę św. Do kościoła Mariackiego w Gdańsku, to mąż bił ją jeszcze bardziej... Miała 9 dzieci, z czego 8 zmarło, Dorota była więc mamą po stracie. Swoją głęboką zażyłością z Bogiem doprowadziła do stopniowego nawracania się swojego męża, nawet zaczęli wspólnie pielgrzymować. Tutaj dochodzimy właśnie do tego, dlaczego zajmujemy się bł. Dorotą, bo razem z mężem odbyli wiele pielgrzymek - takim rysem bł. Doroty jest pielgrzymowanie. Była w Santiago de Compostela, Akwizgranie, sanktuariach w Szwajcarii i Francji, ale też bł. Dorota była tutaj na Górze Chełmskiej, przynajmniej trzykrotnie.

W średniowieczu, przed reformacją, było tutaj na Górze znane miejsce kultu maryjnego. Pierwszy kościół koszaliński był właśnie tutaj. Błogosławiona Dorota wraz z mężem pielgrzymowała tutaj na Górę Chełmską i miała tu mistyczne wizje, rzeczywiście jest to miejsce uświęcone jej obecnością, tu przemawiał do niej P. Jezus (...) Kiedy jej mąż umarł zrealizowała swoje pragnienie z dzieciństwa, postanowiła wieść życie zakonne w takiej ekstremalnej formie - pozwolono jej na tzw. rekluzję. Rekluzja, to taki sposób odosobnienia, że osoba zostaje zamurowana w celi (...) Spróbujmy się teraz zastanowić, co ta święta nam współczesnym wskazuje - nam, którzy też pielgrzymujemy na Górę Chełmską...

Impuls dla życia:) WYSŁUCHAJ w CAŁOŚCI - ZAPRASZAMY :)

https://www.youtube.com/watch?v=R5ereP_Ie2Q (czas od: 26:30)

W spotkaniu uczestniczyła duża grupa, biorąc pod uwagę rozpoczęcie czasu urlopów i wakacji, było nas 55 osób, przy Gościńcu, było 45 osób tworząc wspaniałą atmosferę, internetowo  596 obejrzało. Dziękujemy wszystkim, którzy uczestniczyli. PODZIEKOWANIA dla Cukierni PIELESIAK za wspaniałe ciasto!

Następna katecheza: "Św. Faustyna - Święci Gwiazdozbiorami Boga", w niedzielę dnia 30 lipca 2023 r., poprowadzi - ks. dr Piotr SKIBA - wykładowca i  ojciec duchowny WSD w Koszalinie.
Św. Faustyna będzie obecna w znaku relikwii.
KATECHEZA w Sanktuarium oraz ok. godz. 15:30 bezpośrednia transmisja katechezy w mediach społecznościowych: sanktuarium na kanale YouTube; Facebooku Fundacja Przymierze; YouTube Dobre Media Nowej Ewangelizacji. Po katechezie dalsza część spotkania przy Gościńcu. Wspólnotowe spotkania przy kawie z ciastem  tworzą wyjątkowy klimat kultury SPOTKANIA i dzielenia się. Zapraszamy:)

KAZANIA NA GÓRZE czyli katechezy, które posiadają otwartą formę spotkań dla każdego, Zapraszamy małżonków, osoby samotne, doświadczone życiem, seniorów ale także ludzi młodych i poszukujących sensu życia. Drodzy nasze spotkania mają swój duchowy rytm, ale również cel pogłębiania wiary i chrześcijańskiej postawy w życiu codziennym. Każde spotkanie prowadzone jest przez innego duszpasterza diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej i każda katecheza niesie przesłanie, ale możecie też wybrać temat lub możliwy dla siebie termin.
#SPOTKANIA2023 w każdą OSTATNIĄ NIEDZIELĘ miesiąca: Kwiecień - Październik 2023.
ORGANIZATOREM spotkań jest FUNDACJA PRZYMIERZE. Zapraszamy!

#2023ŚwięciGwiazdozbioramiBoga #Spotkania2023 #KazanianaGórze2023 #GóraChełmska2023  #FundacjaPrzymierze2023 #sanktuariumkoszalin2023

Zdjęcia: Archiwum Fundacji Przymierze / s. Paulina Małgorzata Kopacz